Hvordan spiller man

footvolley


Footvolley spilles med en Mikasa FT-5 eller FT-5 Pro ball. Du kan spille med hode, bryst, lår og føtter med maksimalt 3 berøringer på hver side. Banen er 8x16 meter og netthøyden er 2m20cm. Den vanligste formen er å spille 2 mot 2 i kamper som går til 18 poeng. 

Spillet starter med en serve fra bakken fra bak servelinjen og det er vanlig å bygge en liten haug med sand for å gjøre det enklere å serve. Man server med føttene. På en serve er det lov til å berøre nettet og dette er også lov i løpet av vanlig spill. Laget som mottar serven kan returnere ballen med maksimalt 3 berøringer. Det er selvsagt lov å bruke 2 eller 1 touch, men det er vanlig å bygge opp et angrep på samme måte som i sandvolleyball - med mottak, opplegg og angrep. Den samme spilleren kan ikke berøre ballen to ganger på rad. Du kan bruke alle kroppsdeler med unntak av dine hender og armer. En aktiv skulder er lov og veldig vanlig å bruke. 

Du scorer poeng når ballen berører bakken på motstanders side på eller innenfor linjene til banen. Du scorer også poeng om motstander ikke klarer å returnere ballen til din side. Hvert angrep må passere over nettet og på innsiden av antenner man som regel har på nettet. 

Hver ball gir poeng, uavhengig av om du server eller mottar. Den første spilleren fortsetter å serve til man mister poeng, og da går serven over til motstander. Når man igjen mottar serven så er det den andre spilleren som server. 

Vanligvis spiller man best av tre sett, men dette vil variere fra turnering til turnering - og også underveis i turnering. Det er også vanlig at man må vinne med to poeng. 

Et vanlig format er å spille best av tre sett til 18-18-15 poeng. Om det er 1-1 i sett, så spiller man til 15 i det siste settet. Når man spiller sett til 18 poeng bytter man side for hvert 6. poeng. Spiller man til 15 bytter man side for hvert 5. poeng. Grunnen til sidebytte er for å gjøre værforholdene mer rettferdige (sol og vind). 

Om du deltar i en turnering så blir de lokale reglene oppgitt på forhånd. 

DSCF1676.JPG