Elementer i

footvolley

Før man begynner med footvolley så kan det være greit å gjøre seg kjent med de forskjellige elementene som inngår. 


ball.png

Ballen

Footvolleyballen er litt tyngre enn en sandvolleyball og litt annerledes enn en vanlig fotball. Den har mindre luft enn en vanlig fotball og den oppfører seg bra i vindfulle forhold. Den mest vanlige ballen er Mikasa FT-5 eller FT-5 Pro Ball. 


bane.png

Banen

Footvolley skal spilles utendørs og helst på en strand, men kan egentlig spilles på alle typer dekke, som f.eks. sand, gress, grus eller hard court (håndballbane). For mange nasjoner, Norge inkludert, er det vanlig å spille på hard court om vinteren. Størrelsen på en vanlig sandbane i Europa (standard for medlemmer av European Footvolley League) er 8 meter x 16 meter. I Brasil, og noen andre land, er det vanlig å spille på baner som er 9 meter x 18 meter.

Nettet er vanligvis 2.20 meter høyt, men dette kan variere fra turnering til turnering. Det viktigste er at man er enige og fokuserer på å spille footvolley. 


utstyr.png

Utstyr

Det eneste utstyret man trenger for å spille footvolley er en shorts. Du sparker ballen barfot. 


pokal.png

Kroppsdelene

Brystet: En av de viktigste, men samtidig det som er vanskligst å beherske. Brystkassen er som regel brukt til å motta ball og til å legge opp for angrep. Det tar litt tid å beherske dette.

Føttene: Du spiller barfot så her er du totalt avhengig av din teknikk. Dette er nok den mest brukte kroppsdelen i footvolley.

Hodet: Dette er ditt beste angrepsvåpen og kanskje den kroppsdelen hvor det er lettest å være presis. Angrip langt eller kort eller lur motstanderen til å tro du gjør det motsatte.

Kne/lår: Om det er nødvendig så kan du bruke kne eller lår. Mange bruker dette mye, mens andre ikke bruker det i det hele tatt. Det er omtrent som religion. 

Skuldrene: Veldig mange spillere er utrolig gode til å bruke skuldrene (og det er lovlig). Om man ikke behersker brystkassen så er skulderen et godt alternativ. Man kan bruke skuldrene til både mottak, opplegg eller angrep. 

Undersiden av foten: For å gjøre Shark Attack så må du hoppe opp i luften med føttene over nettet og slå til ballen med undersiden av foten. Et spektakulært angrepsvåpen som tar litt tid å beherske.

Hender og armer: Det er selvsagt strengt forbudt og du vil tape poenget. Å bruke hender og armer er alt for lett...

Resten av kroppen: Vær kreativ og bruk den kroppsdelen som til enhver tid passer. Hva med å bruke ryggen, rompa, hæl, legg eller kanskje til og med fjeset? Gjør det som er nødvendig for å vinne poenget.


pile.png

Serven

For å kunne serve ballen fra bakken så må du bygge en liten haug med sand som du legger ballen på. Det er mest vanlig å serve med innsiden av foten. Unngå å sparke til sanden først og eksperimenter med spinn og flakking (særlig i vind).

Slik ser en skikkelig servehaug ut...

Slik ser en skikkelig servehaug ut...


hai.png

Shark Attack

For å mestre Shark Attack så må du være komfortabel med å være opp ned. Du hopper opp med føttene over nettet og slår til ballen med undersiden av foten. Dette er et veldig publikumsvennlig triks og kan være veldig effektivt. Nedenfor kan du se en perfekt utførelse av en av de beste; brasilianeren Hiltiho.