Nytt par til topps i NM

nm-2017-alle.jpg

Årets Norgesmesterskap i footvolley ble spilt 2. september på Voldsløkka i Oslo. For første gang var det både herreklasse og dameklasse. I herreklassen var det 15 lag fordelt på 3 grupper hvor lag fra Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge var representert, mens i dameklassen stilte det 3 lag fra øst- og Sørlandet.

I gruppespill ble det spilt med 3 sett til 11. I kvartfinalen var det to sett til 15 med tredje sett til 11, mens både semifinalene og finalen ble spilt med to sett til 18 og tredje sett til 15. Bronsefinalen var et sett til 18. De to beste fra hver gruppe pluss de to beste treerne gikk videre til kvartfinalene.

Gruppe- og sluttspill damer

I år ble det for første gang arrangert dameklasse, med tre deltakende lag: Team Ingvaldsen, Team Urke/Ødegård og Team Eriksen/Arntzen. Gruppespillet ble arrangert slik at hvert lag møtte de andre lagene to ganger. De to lagene med flest poeng gikk videre til finalen. Team Ingvaldsen seilte opp som favoritt og vant alle sett i gruppespillet, mens kampen om siste finaleplass ble en jevnere affære. Resterende lag vant en kamp hver, men Team Urke/Ødegård stod tilslutt igjen med finalebillett og 3-2 i sett over Team Eriksen/Arntzen. Finalen ble jevnere en forventet og begge lag glimtet til med godt spill. Seieren gikk tilslutt til Team Ingvaldsen som vant 2-0 i sett. Alle spillerne spilte sin første footvolleyturnering uten mengdetrening bak seg. Likevel gjorde alle lagene et godt inntrykk, og spilte med glede og engasjement.
Vi gratulerer alle deltakende lag med NM-medalje:

 • NM-gull: Henriette Ingvaldsen og Pernille Ingvaldsen
 • NM-sølv: Hanna Urke Møllerstad og Maria Ødegård
 • NM-bronsje: Hanne Hedlund Eriksen og Oda Sofie Arntzen

Gruppespill herrer

Gruppe A

Med to lag som debuterte i NM sammenheng som holdt et bra nivå, ble det spenning om avansement helt til siste kamp i gruppe A. FV Senja pekte seg tidlig ut som favoritter i gruppa og vant alle kampene sine. Kampen om å bli gruppetoer stod lenge mellom Erik/Erik fra Footvolley Sogndal, Martin/Magnus og Brynjar/Åsmund, begge fra Footvolley Bergen. Før siste kamp i gruppespillet stod FV Sogndal og Martin/Magnus fra FV Bergen med to seiere hver, mens Brynjar/Åsmund også kunne havne med to seiere dersom de slo Martin/Magnus. Kampen endte med 2-0 (11-9, 11-7) til Martin/Magnus og de tok dermed 2. plassen bak Team Senja mens FV Sogndal tok 3. plass. Debutantene Brynjar/Åsmund og Jostein/Viljar måtte nøye seg med henholdsvis 4. og 5. plass i gruppe A.

Gruppe B

I gruppe B debuterte også to nye lag. Martin hadde fått med seg Carla fra Rio og mens Martin «Sharkinho» scoret sine poeng med rå akrobatikk viste Carla myke balltouch slik kun en ekte «carioca» kan gjøre det. Neste debutanter ut var Vilde og Lars, og her var det lett å se at de fikk god bruk for sine eminente volleyball skills og for hver kamp ble de mer og mer ballsikre også med ben og bryst. Det var ventet at kampen om gruppeseieren skulle stå hovedsakelig mellom Tom/Kristoffer og Emil/Alexander, men Bergenslaget bestående av Markus og Henrik viste at de har hatt stor fremgang. I 3 av 4 sett spilte de jevnt med med gruppevinner og gruppetoer og viste dermed at de virkelig har noe på gang for fremtiden så vi gleder oss til å se fortsettelsen. I møtet mellom Tom/Kristoffer og Emil/Alexander var det på forhånd stor spenning. Begge lagene har møtt hverandre mange ganger før og som regel har Tom/Kristoffer gått seirende ut, men denne gang tok Emil/Alexander det lengste strået og vant tilslutt gruppa med 4 seire sammenlagt. Tom/Kristoffer ble da nr. 2, Markus/Henrik nr. 3, Vilde/Lars nr. 4 og Carla/Martin nr. 5.

Gruppe C

Gruppe C ble turneringens jevneste. Christian/Kjell Ove gikk hardt ut og slo Magnus/Atle i to strake sett, men gikk på en smell mot footvolley-Norges største luringer, Erik-Magnus/Morten. Da disse tapte for Magnus/Atle og alle lagene sto med like mange seire, måtte turneringsledelsen et godt stykke ned i regelboka for å regne ut hvem som skulle videre til kvarten. Det skulle etter hvert vise seg at alle tre lagene gikk videre (Magnus/Atle som beste treer), men samtlige røk ut i kvarten mot bedre motstand. Det viktigste som skjedde i denne gruppa var kanskje at Leif/Håkon fikk sin debut i turneringssammenheng. Sammen med Fransisco/Thomas ble de et energisk og friskt pust i en gruppe som ellers besto av veteraner.

Sluttspill herrer

Årets NM-sluttspill indikerer at et generasjonsskifte muligens er på vei i norsk footvolley. Både Erik Loftesnes/Erik Fossnes fra FV Sogndal, og Martin H. Haven/Magnus Kyte fra FV Bergen kvalifiserte seg til sluttspillet for første gang. Erik x2 fikk en vanskelig motstander i Alexander og Emil. De andre sluttspillsdebutantene, Martin og Magnus, målte krefter mot legendene Erik-Magnus og Morten.

Resultater kvartfinaler

 • Emil Lindstrøm/Alexander M. Karlsen vs. Erik Fossnes/Erik Loftesnes 2-0 (15-10, 15-3)

 • Kjell Ove Knutsen/Kristian Furnes vs. Tom J. Bang/Kristoffer F. Aarskog 0-2 (6-15, 8-15)

 • Erik-Magnus Samland/Morten Håland vs. Martin H. Haven/Magnus Kyte 0-2 (11-15, 16-18)

 • Tom Rune Sørensen/Dan Robin Wilsgård vs. Atle Briseid/Magnus Hunemo 2-1 (7-15, 15-6, 11-6)

I den første semifinalen ble det stor spenning om hvem som skulle ta den ene finaleplassen. Tom/Kristoffer tok ikke uventet kontroll over kampen med seier i første sett mot Emil/Alex. Men Emil/Alex spilte seg opp og vant andre sett. Dermed måtte det et tredje sett til får å avgjøre første semifinale. Emil/Alex fortsatte det gode spillet fra andre sett og kunne juble over finaleplass etter 15-12 i siste sett.

PS! Alexander og Kristoffer spilte på hver sitt lag i NM, men i sommer utgjorde de Norges lag under EM i Portugal. Her vant de mot Frankrike 2, noe som var Norges første seier i en EM-kamp!
Like stor spenning ble det ikke i den andre semifinalen. FV Senja med Tom Rune og Dan Robin hadde stort sett kontroll på Martin og Magnus fra FV Bergen. Selv om bergensgutta yppet seg noe i andre sett var det FV Senja som tok seieren og kunne juble over å ta den andre finaleplassen.

Resultater semifinaler

 • Emil/Alexander vs. Tom/Kristoffer 2-1 (8-18, 18-8, 15-12)

 • Tom Rune/Dan R. Wilsgård vs. Martin/Magnus 2-0 (18-9, 18-13)

Kampen om bronse

Bronsefinalen ble en reprise av finalen fra Norgescupen i Bergen tidligere i år. Selv om Martin/Magnus da hadde hjemmebanefordel var det Tom/Kristoffer som reiste hjem med seieren. Denne gangen var det Tom/Kristoffer sin tur til å dra fordel av kjent sand mellom tærne. De viste at sand er sand og at det fortsatt er et par hakk opp til pallen for FV Bergen-gutta.

Resultat bronsefinale

 • Tom J. Bang/Kristoffer F. Aarskog vs. Martin. H. Haven/Magnus Kyte 1-0 (18-13)

Kampen om Norgesmestertittelen

Årets NM-finale ble spilt mellom to lag som kjenner hverandre godt. I mai møttes Emil/Alexander og Tom-Rune/Dan Robin i bronsefinalen på Torshov Footvolley Challenge. Da var det Emil/Alexander som tok en klar sier. Nå var det NM-tittelen som det stod om. Første sett var litt som bronsefinalen i mai, og Emil/Alexander tok en relativt klar seier. I det andre settet ble det jevnere og mer spenning. Men selv om Tom-Rune/Dan spilte seg opp viste Emil/Alex at all treningen de har lagt ned, både i sommer og de siste årene, lønnet seg mot slutten av settet. Dermed kunne Emil/Alexander juble over å ha vunnet deres første NM-tittel!

Resultat finale

 • Emil Lindstrøm/Alexander M. Karlsen vs. Tom-Rune Sørensen/Dan 2-0 (18-9, 18-14)
nm-2017-vinnere.jpg

NM-vinnerne 2017

Resultatliste

1. Emil Lindstrøm og Alexander Mørland Karlsen
2. Tom-Rune Sørensen og Dan Robin Wilsgård
3. Tom Johannes Bang og Kristoffer Førde Aarskog
4. Martin Henanger Haven og Magnus Kyte
5. Erik Fossnes og Erik Loftesnes / Kjell Ove V. Knutsen og Kristian Furnes / Erik-Magnus Samland og Morten Håland / Atle Briseid og Magnus Hunemo
9. Markus Henanger Haven og Henrik Seim
10. Brynjar Håland og Åsmund Vågane / Vilde Solvoll og Lars Bruvik / Francisco Muniz Jr. og Thomas Sandsør
13. Jostein Seim og Viljar Haavik / Carla Filizola Rodrigues og Martin Solvang Olsen / Håkon Haga og Leif Ilebekk

Martin HavenComment